Camellia

Kameliaplantene er mine favoritter gjennom vinteren. Når de fleste andre planter hviler på denne årstiden, er dette blomstringsperioden til kamelia.
Jeg har mine frostfritt gjennom vinteren. Se kameliasortene jeg har hatt lenger ned på siden.

These blooming plants in the family Theaceae have become my favourites in the winter. While most plants sleep through the winter, Camellias bloom in the cool season.
They are easy to grow if they can be placed cool and not too dry in winter, and preferably outside in summer.

Camellia 'Kick Off'

Stell av kamelia:
Det er bare de som bor i sone 1 eller 2 som kan dyrke de mest hardføre sortene utendørs i Norge. Vi andre må oppbevare kameliaplantene frostfritt gjennom vinteren.
Det viktigste med kameliaplanter er holde jorden fuktig gjennom hele året. Så må de ikke stå for varmt gjennom vinteren, da kaster de knoppene. 5 til 15 grader er fint. Knoppene dannes om sommeren (ikke på alle typer kamelia, men gjerne på de vi finner i handelen her). Blomstringen kommer på senvinter, tidlig vår. Det går fint å nyte blomstringen i stuetemperatur et par timer i løpet av døgnet, men resten av døgnet må planten stå kjølig.

Plantene skal ikke gjødsles når de blomstrer. Man kan begynne å gjødsle når nyveksten starter etter (slutten av) blomstringsperioden. Så kan man gjødsle svakt gjennom våren og sommeren. Om man potter om planten på våren er det som regel ikke nødvendig med gjødsel den sesongen. Man ser på bladene om planten mangler næring – da mister bladene sin mørkegrønne farge. Man kan benytte rhododendronjord til kamelia siden de foretrekker lett sur jord, men nøytral jord og surjordsgjødsel går også bra.
Når man potter om skal ikke jorden pakkes for hardt. Røttene trenger surstoff. Benytter man terrakottakrukker må man vanne oftere enn med plast, men begge fungerer bra så fremt det er dreneringshull i bunnen.

Kameliaplanter kan beskjæres etter blomstring. Stammen kan trenge støtte når planten er ung for å kunne bære vekten av blomstene. Kamelia må stå lyst. Vindu i et kjølig rom, i drivhus eller vinterhage, eller under vekstlys i planterom om vinteren. Om sommeren trives plantene ute.

My camellias:click on the names / Mine kameliaplanter:klikk på navnene

Camellia ‘Black Lace’
Camellia ‘Crimson Candles’
Camellia ‘Debbie’
Camellia ‘Dr. King’
Camellia ‘Kick Off’
Camellia ‘Lady Campbell’
Camellia ‘Nobilissima’
Camellia ‘Pink’
Camellia ‘Swan Lake’
Camellia ‘White Swan’
Cammellia – hvit m/ rosa striper, ukjent sortsnavn
Cammellia – lys gul, ukjent sortsnavn
Cammellia japonica – hvit, ukjent sortsnavn
Cammellia japonica – pink and white
Cammellia japonica – rød, ukjent sortsnavn
Camellia sasanqua