Kamelia – vinterens roser

Kamelia kalles ofte det siden de blomstrer vinterstid. De trenger en kjølig plassering, ellers kaster de knoppene. Disse jeg viser her er nye hos meg i år og står i drivhus.

Først ut er ‘Spring Festival’. Det er en cuspidata hybrid og blomstene på den er noe mindre enn de rene japonica hybridene. Den tar de igjen i antall blomster.

Neste ut er også rosa hvor det stod ‘Beauty Blush’ på etiketten. Men det var også en annen type kamelia med samme etikett, så jeg tror nok denne er feilmerket.
Ekstra store blomster på denne.

Den kan variere en del i farge og uttrykk – noen knopper er helt lyse og noen er mørke. Nå skal det sies at det er tre grener i potta og at de kan være en mulighet at de er litt ulike.

Neste ut er en rød – der stod det bare ‘red’ på etiketten. Blomstene er relativt små.

Sist ut er en enkel hvit med godt synlig og eksponerte støvbærere. Der stod det bare ‘white’ på etiketten, dessverre. Blomstene har ikke åpnet seg helt ennå. Kanskje kommer det flere bilder i et senere innlegg :)

Takk for at du tittet innom!

6 thoughts on “Kamelia – vinterens roser

  1. Hei Edgar!
    Så vakre bilder du har tatt av de. Ja, noen er dessverre bare merket med pink, white og red. ‘Spring Festival’ har endelig begynt å blomstre her også, og den har veldig mange knopper ja. Så fine de andre du har kjøpt også er. Vinterens rose er et godt navn på de!

    • Hei, takker for hyggelig melding Marit!
      Kunne gjerne vært sortsnavn på alle, men det var positivt at Plantasjen hadde flere navnsorter i år. (Har ikke funnet kameliaplanter andre steder i nærheten her).
      Så bra ‘Spring Festival’ har begynt blomstringen hos deg også. Du har så mange fine :)

      • Ja, det var absolutt en forbedring at Plantasjen hadde navnesorter i år. Sist jeg var på Rønneberg (Hageland gartneriet her for to dager siden) så hadde de to navnesorter til som jeg ikke har kjøpt ;)
        Den ene er hvit og den andre er rød. Den hvite het et eller annet med Nuccio et eller annet. Du kan jo eventuelt ringe dit og høre hvis du er interessert. Du bor her på Østlandet ikke sant? Hvis ikke blir det langt å kjøre :))
        Ja, og den ‘Spring Festival’ er så vakker! Den har noe helt enormt med knopper, og den kommer til å blomstre lenge utover. Det er så fint at du også liker disse vakre plantene. Jeg har mange sorter ja for jeg importerte et år planter fra Dorset, Trehane Nursery. Jeg fikk de sendt til Sverige og hentet de der. Ikke helt lovelig, men ikke helt ulovlig heller. De var små, og en har jo lov til å ta med seg fem potteplanter inn til Norge :))
        Det ble dyrt ja, men sånn ble det bare.
        Ha det godt!

        • Takker så mye for tips Marit!
          Skal vurdere den hvite Nuccio – en times kjøring ;)
          Utvalget i Norge er ikke veldig stort. Kamelia krever litt spesielle vekstforhold da.
          Veldig moro at flere liker disse plantene :) Var på kamelia-utstilling i Danmark i regi av Tage Andersen for mange år siden. Og siden har de vært en favoritt :)

          • Bare hyggelig, Edgar! :)
            Du burde ringe dit først så det ikke blir bomtur på deg, 32768137.
            Ja, camellia krever spesielle vekstforhold, og er jo egentlig en utendørsplante. Jeg har ei venninne som bor på Jæren, og de overlever ute i hagen hennes. Sånne forhold er det ikke her, for her ligger snøen fortsatt godt i hagen med minst 20 cm. Men jeg har en kald kjeller med lys, og det berger de gjennom vinteren. Til neste vinter skal jeg prøve å ha noen i drivhuset. Det vil gå bra så sant ikke strømmen går.
            Oi, det hørtes flott ut med utstilling i Danmark. De har jo de rette klimatiske forhold for de, så det blir noe helt annet enn her. Det er kun på sør/vestlandet de overlever ute i Norge. Jeg leste om en dame på fb. som ikke kunne forstå hva som var galt med camelliaplanten hennes som kastet blomsterknoppene. Hun hadde kjøpt den på Plantasjen og satt den rett i en varm stue…
            Folk har ikke nok kunnskap om disse vakre plantene, så det vil nok ikke bli så mange som klarer å få de til å overleve dessverre.

            • Takker Marit! :)
              Ja, ringer dit først om det blir aktuelt.

              Utstillingen i Danmark var innedørs selv om klimaet der nok er egnet for dyrking av mange sorter utendørs også.
              Kameliaplanten mistet sin popularitet når boligene ble bedre isolert og stuene varmere.
              Skal se hva jeg har av bilder fra utstillingen og om det ev er nok for innlegg.

Comments are closed.